Kaip ugdyti naudingus mitybos įpročius?

August 13, 2014
Kategorija: Mityba, Patarimai
0 5362 1
Kaip ugdyti naudingus mitybos įpročius?

Geriau vėliau, negu niekad – byloja liaudies išmintis, kuria galime pasiremti nusprendę ugdyti naudingus ir taisyklingus mitybos įpročius. Subalansuota ir reguliari mityba yra aktuali ne tik sulieknėti norintiems žmonėms. Tai aktualu kiekvienam žmogui, kuris nori išlikti sveikas ir žvalgus, nes taisyklinga mityba yra vienas iš būdų, sumažinti įvairių susirgimų riziką ir užtikrinti gerą savijautą.

Noras sulieknėti ar aktyvūs gyvenimo rimtas neretai skatina praleisti dienos valgių ar tarp pagrindinių valgymų turėti dideles pertraukas, tačiau to turite išvengti. Praleisti valgymai tikrai nepadės sulieknėti. Jums reikia valgyti reguliariai ir kontroliuoti kiek ir kokio maisto suvalgote. Kai organizmas pajunta bado grėsmę, jis, norėdamas išsaugoti energija, sulėtina medžiagų apykaitą. O tai reiškia, kad kiekviena Jūsų suvartota kalorija, nusėda nepageidaujamose vietose – ant šlaunų, sėdmenų ir liemens. Kai praleidžiate vieną valgymą ar valgote nereguliariai, tuomet jaučiate didžiulį alkį ir kito valgymo metu suvalgysite kur kas daugiau maisto, nei turėtumėte. Juk žinote, kad persivalgyti yra labai nesveika.

Jeigu laikėtės dietos ir pasiekėte norimą svorį, Jums reikės jį išsaugoti. Jeigu grįšite prie įprastų netaisyklingos mitybos principų, svoris sugrįš su kaupu. Šiuo metu vienas svarbiausių dalykų yra laikytis reguliaraus valgymo grafiko, nes taip pagreitėja medžiagų apykaita, sumažėja apetitas ir jaučiate daugiau energijos.  Valgant ar užkandžiaujant įpraskite valgyti lėtai. Valgiui skirkite bent 20 minučių ir atsiribokite nuo visų pašalinių veiksmų – televizoriaus žiūrėjimo, naršymo internete ar skaitymo. Lėtai valgant ir kramtant, suvalgysite mažiau maisto, tačiau jausitės sotesni.

Namuose taip pat nelaikykite nenaudingo ir nesveiko maisto. Juk sakoma – akis nemato, širdies neskauda. Taip ir su maistu: jeigu nematote virtuvinėje spintelėje esančių saldumynų, tai ir nenorėsite jų paskanauti. Juk užėjus saldumynų norui, greičiausiai tingėsite judėti iš namų į parduotuvę ir įsigyti ko nors skanaus. Žinoma, retkarčiais pasimėgauti mėgstamu šokoladu ar pyragu tikrai galima ir net gi būtina.

Keičiant savo gyvenimo įpročius, svarbu turėti aplinkos palaikymą. Daugiau laiko leiskite su tais žmonėmis, kurie Jus palaiko ir tiki Jūsų sėkme. Venkite tų žmonių, kurie netiki Jūsų sėkme ar laido netaktiškus komentarus. Keičiant savo gyvenimo įpročius, Jums tikrai reikės paramos, kuri leis Jums labiau pasitikėti savimi ir greičiau priprasti prie naujo gyvenimo būdo. Taip pat stebėkite savo emocijas ir jas fiksuokite, kad išvengtumėte emocinio valgymo protrūkių. Dažnai, kai jaučiamės prislėgti, liūdni ar nervingi, nejučiomis pradedame kramsnoti įvairius maisto produktus, nors tikro alkio visai nejaučiame.

Didžiuojatės puikiais savo planavimo įgūdžiais? Tuomet jie pravers ir planuojat savo valgiaraštį. Chaotiški mitybos įpročiai dažniausiai atsiranda dėl nuolatinio skubėjimo ar nuovargio, kai valgoma bet kas, kas tik papuola po ranka. Susidarykite sąrašą maisto produktų ar patiekalų, kuriuos norėtumėte ar galėtumėte valgyti ateinančias kelias dienas ir šaldytuve turėkite reikiamų produktų. Ilgainiui prisitaikysite prie tokio gyvenimo būdo ir chaotiškas valgymas taps praeitimi.

Pateikiame subalansuotos mitybos pavyzdžius, kurie padės lengviau perprasti taisyklingos mitybos principus ir padės Jums žengti pirmuosius žingsnius. Sėkmės!

PURSYČIAI

1 VARIANTAS: 1 virtas kiaušinis arba 3 virtų kiaušinių baltymai, pusė greipfruto, riekė neskaldytų kviečių duonos.

2 VARIANTAS: 1 jautienos dešrelė, pusė greipfruto, pusė puodelio smulkintų paprikų, riekė neskaldytų kviečių duonos.

3 VARIANTAS: omletas iš 4-6 kiaušinių baltymų ir 1 trynio, pusė puodelio špinatų, 1 nedidelė neskaldytų grūdų bandelė.

4 VARIANTAS: 180 g neriebaus varškės sūrio, 170-225 g jogurto, 1 mažas obuolys.

PIETŪS

1 VARIANTAS: špinatų ir tuno salotos su acto padažu, 1 ryžių traputis ir pusė greipfruto.

2 VARIANTAS: 100 g orkaitėje keptos vištienos, 2 puodeliai daržovių su acto padažu, 1 persikas ir 1 ryžių traputis.

3 VARIANTAS:  salotos iš 100 g vištienos, salotos lapų ir acto padažo; 1 ryžių traputis ir 1 obuolys arba puodelis arbūzo.

4 VARIANTAS: 100g liesos jautienos kepsnio, šiek tiek salotų ir 2 riekės neskaldytų grūdų duonos.

VAKARIENĖ

1 VARIANTAS: 100 g orkaitėje keptos lašišos, šiek tiek salotų ir 2 puodeliai špinatų suflė.

2 VARIANTAS: 4-6 kiaušinio baltymų omletas, puodelis salotas ir šaukštas salsos padažo.

3 VARIANTAS: 100 g orkaitėje keptos vištienos ir salotos su pomidorais.

4 VARIANTAS: 100 g orkaitėje kepto kalakuto, pusė puodelio šparaginių pupelių ir salotos su agurkais ir pomidorais.

UŽKANDŽIAI

Užkandžiams rinkitės nedideles porcijas vaisių ar daržovių, 125 g jogurto, gabalėlį neriebaus sūrio, šiek tiek riešutų.

Share
, , ,
Suliekneti.lt

View my other posts